Niet-Zonder-Ons

Ik zat toevallig zondag op TV naar een nieuw programma van omroep Max te kijken: ‘Niet zonder ons’.
Zo mooi om te zien dat mensen met Alzheimer meedoen in de maatschappij. Ze gaan naar hun werk. Ze hebben voldoening en weer een doel. Precies waar wij op de Mollenhof ook de mogelijkheid toe bieden. Ik zal een paar voorbeelden geven.

Zoals Dhr. H. Altijd in de bouw gewerkt. Hier kwam hij ook met zijn werkkoffer aan met alles erin wat hij voor het metselen nodig heeft. Onder begeleiding werkt hij mee aan een schuurtje wat gerenoveerd wordt. Zo mooi om te zien dat hij aan het metselen is. Hij is onder de mannen, spreekt zijn kwaliteiten weer aan, ziet dat hij eer van zijn werk heeft en wordt hier volwaardig bij de groep betrokken.

Dhr. N. Altijd in en met de bloemen/bomen gewerkt. Hier komt hij meehelpen in de tuin. Alle voorkomende werkzaamheden die er gedaan moeten worden. Schoffelen, spitten, zaaien, snoeien… Hij heeft er plezier in. Ze maken lol, drinken met een hele ploeg koffie in de tuinkamer, hij hoort er echt bij en heeft voldoening van zijn werk. Het gaat allemaal niet zo snel maar wat maakt het uit. We spreken hem volwaardig aan en doet mee met de anderen.

Mw. B. Komt uit de zorg. Altijd de ander geholpen. Nu helpt ze mij op de Mollenhof. Ze is een dagdeel gastvrouw en die taak neemt ze serieus op zich. Schenkt koffie in, bakt iets lekkers voor bij de koffie en ruimt ook weer alles op. Ze vergeet veel maar die taak onthoudt ze goed. Ze is nodig en haar werk wordt gewaardeerd.

Dit zijn maar 3 voorbeelden van mensen die graag naar De Mollenhof komen. Ze doen mee, worden volwaardig aangesproken en betrokken bij alles wat we doen en hun kwaliteiten worden ingezet. Ze zijn in beweging. We hebben ook nog een Duofiets en zo gauw het maar een beetje weer is wordt er gefietst en onze hond Buddy neemt ook een paar mensen mee uit wandelen. Wat mooi is bij het programma ‘Niet Zonder Ons’ is dat er ook uitleg wordt gegeven door de bekende neuropsycholoog Erik Scherder. Er is bewijs dat als mensen thuis zitten en veel passief zijn dat de ziekte Alzheimer sneller erger zal worden. Het is zo belangrijk dat mensen in beweging blijven maar ook erg belangrijk dat ze ertoe doen! Het hele team van De Mollenhof werkt met hun hart hieraan mee om dit mogelijk te maken. Zo’n dankbaar werk!
(‘Niet Zonder Ons’:  6 afleveringen , elke maandagavond op NPO1, herhaling op zondag)